Image by Karly Santiago

Gaslighting i olika relationer

Att vi kan bli manipulerade av andra människor är ingen nyhet. Det är fruktansvärt smärtsamt och kan leda till själsliga sår, där vi får svårt att lita på andra, våga uttrycka våra känslor, ha kontakt med vår intuition och till och med tappar självtilliten. En form av manipulation kallas för gaslighting. Gaslighting handlar om att få motparten att tvivla på sig själv genom att förneka hens verklighet.


Det kan ske både i kärleksrelationer och vänskapsrelationer eller mellan vuxna till barn, som från föräldrar till barn.

Manipulationsformen uppkommer såklart ur något. Det kan exempelvis vara ett försvar, där man istället för att gå inåt och självreflektera skjuter ifrån sig det man har gjort fel och försöker få den andre att tro att det inte har hänt eller att hen har missförstått. Det kan också uppkomma ur en rädsla för att bli övergiven - en tanke om att personen kommer lämna en om man inte har den under kontroll och då utövar makt över hen. Projektion är ytterligare en orsak. Det kan exempelvis handla om föräldrar som är dåliga på att hantera sina egna känslor på grund av egna själsliga sår, som inte kan äga sina handlingar och därför säger saker som "du är så känslig" eller "du är så dramatisk". Det här beror på att personen känner skam eller andra "dåliga" känslor kring sitt eget agerande, utan att kunna hantera det. Det blir då lättare att projicera och skylla ifrån sig på någon annan - även sitt eget barn.

Jag har själv upplevt gaslighting i exempelvis en kärleksrelation. I början var det såklart mindre saker och mindre kommentarer. Personen fick mig att behöva försvara mina vänner genom att exempelvis uttrycka oro över att de inte tyckte om hen, eller kring vad jag pratade med mina vänner om när vi sågs utan hen. När jag ifrågasatte hens intentioner kring olika skeenden i vår relation las till slut skulden ändå hos mig.


Något jag ofta hörde i denna relation var att hen var den enda som verkligen förstod mig. Till slut trodde jag på det här och vågade inte berätta saker för andra, för att de inte skulle förstå. Det gjorde mig väldigt isolerad.


Hen fick mig ofta att tro att jag inbillade mig saker, att hen exempelvis inte "menade att snoka" när hen plötsligt råkat läsa mina sms. Att hen aldrig skulle göra så med flit.

Som jag förklarade tappade jag definitivt kontakten med mig själv och började tvivla mycket på mig själv. Var verkligen relationen så som jag uppfattade den? Allt kanske var mitt fel? Jag kanske inte borde..? Jag kanske borde försöka mer..? Hen kanske inte menade så..? Etcetera.


Det här gör att motparten har makten i relationen och behöver inte ta ansvar för sina handlingar, be om ursäkt, ändra sitt beteende eller ens reflektera över det.

Om du har upplevt gaslighting i någon slags relation: det var inte ditt fel.


Någon ville förneka din verklighet, istället för att ta eget ansvar. För människor som inte vill självreflektera, ändra sig och faktiskt till och med känna smärtan de kan uppleva av den skuld och skam de innerst inne känner, är gaslighting ett enkelt verktyg. Det är lättare att skylla på att någon annan minns fel, är känslig eller att det var ett skämt, än att stå upp för vad man har gjort, be om ursäkt och ändra sitt beteende.


Det här kan alltså ske både i kärleksrelationer och från vårdnadshavare till barn. Det kan handla om att som barn inte få vara ärlig med hur jobbiga vissa saker är, varken som liten eller när man blir äldre och försöker jobba på relationen.


Att bli medveten om att någon gaslightar dig är första steget. Du behöver också komma bort från relationen. Det kan vara svårt (men inte omöjligt) att bygga upp sin intuition och självtillit i en situation designad för att du ska sakna den.


För att bli medveten kan det vara en bra idé att börja skriva upp kommentarer eller ifrågasättanden som kanske ger dig skuldkänslor, ont i magen eller en dålig känsla. Där du upplever att du plötsligt ber om ursäkt för något du inte borde be om ursäkt för. För att bygga upp självtilliten kan man börja med att sätta ett litet löfte till sig själv som ska syfta till att öka välmåendet på något sätt, som ska göras dagligen men som får ta max 10 minuter. Det kan vara att meditera i fem minuter, skriva dagbok i tio minuter, läsa en sida ur en bra bok, ta en promenad eller bara befinna sig utomhus för frisk luft, och så vidare.


Och kom ihåg att det inte är ditt fel. Du är inte svag på något sätt. Du är magisk.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla