Image by Karly Santiago

Varför det är så viktigt att leva i linje med sina värderingar

Värderingar är ett stort ord och inte alltid så lätt att få ett grepp runt.


Det går att förklara det ungefär såhär: värdering är den riktning du vill gå, medan mål är sådant du uppnår på vägen.


Kanske har du en värdering i att du vill ta hand om dig själv, och ett mål i att skapa goda sovrutiner. Ett annat exempel är att din värdering handlar om hur du vill att din relation ska se ut; att du vill vara i en kärleksfull relation med god kommunikation, där ni pushar varandra samtidigt som ni alltid stöttar. Där misstag är tillåtna och där skratten kommer ofta. Ett mål å andra sidan som rör din relation kan vara att du vill flytta ihop, eller att du vill gifta dig. Målen kan du bocka av. Du vet när de är uppnådda. Värderingen är något du lever efter hela tiden. Den kan självklart ändras, men den är med dig jämt.


So far so good.


Men vad händer när vi inte lever i linje med våra värderingar?


Säg att du har en värdering i att du vill ta hand om dig själv och se till att vara vid god hälsa, men alltid går och lägger dig senare än vad du egentligen vill för att ytterligare ett avsnitt på Netflix lockar.


Eller att du har en värderande riktning i att du vill ha en vacker relation med mycket kärlek och skratt, men aldrig säger nej när chefen ber dig att jobba över och därför kommer hem trött väldigt ofta; en trötthet som går ut över din partner.


Eller att din värdering handlar om att du vill göra jorden till en vacker plats och leva hållbart, men samtidigt inte kan låta bli att köpa nya kläder från ett fast fashion-företag varje gång du får lön...


Hur kommer det då kännas i dig?


Jag känner till och med under tiden jag skriver det här att det ger motstridiga, lite klibbiga känslor inombords.


Anledningen till att du vill känna till och leva efter dina värderingar är enkel: att inte göra det ger ångest. Att inte leva efter dina värderingar skapar ett motstånd i kroppen som bidrar till sämre tankar om dig själv, rastlöshet, besvikelse gentemot dig själv och frustration.


Det här händer även om du inte är helt hundra på din värdering, för jag lovar att den ligger där bakom alla lager och bara väntar på att utforskas. Problemet är att när vi inte vågar utforska värderingarna vi bär på och får den där känslan av ångest och besvikelse, men inte vågar erkänna vad den beror på, så bedövar vi den med ännu mer av det beteende som föder den.


Ett Netflix-avsnitt blir två. En kväll med online-shopping blir flera. En sen kväll på kontoret blir många.


När vi är ärliga mot oss själva och tillåter oss själva att faktiskt söka efter, utforska och sedan leva efter våra värderingar kommer vi uppleva mer harmoni. Det kommer bli lättare och lättare att välja utifrån intuition och hjärta, än utifrån ego och normer. Stressen och ångesten minskar. De bedövande aktiviteterna minskar då ännu mer. Vi känner oss ännu mer harmoniska. Den goda cirkeln är sluten.


Så vad är dina värderingar? Vad värdesätter du inom dina relationer, ditt jobb, ditt hem, din hälsa, din ekonomi, din egenvård och din framtid? Vad känner du egentligen kring kreativitet, hållbarhet, alkohol, sömn, aktiviteter och stora drömmar?


I vilken riktning vill du gå?


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla